СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА МЕБЕЛИ ЗА СПАЛНЯ

Човек прекарва в сън приблизително 1/3 от живота си. Ето защо е нужно да отделим особено внимание на помещението, в което прекарваме най-много време. Добрата спалня е една от най-значимите предпоставки за добър, ползотворен сън. Добре ралаксираният човек е с по-добро самочувствие, по-работоспособен и щастлив.
Освен това от не по-малко значение е и факта, че спанята е и място, където най-често семейната двойка се отдава на интимните си отношениея.
Изводът е, че не трябва да се пестят усилия и средства за постигането на уютна и качествена среда в спалнята. Уверяваме Ви, че ако се постараете няма да съжалявате никога.

Тук няма да разглеждаме формата и разоложението съобразно фън-шуй, което придоби особено голяма популярност в последно време. Може би във всяко семейство има една книга на тази тематика и сме сигурни, че любознателният посетител на сайта е запознат с основните принципи на това изкуство. Помнете само, че функционалността и красотата са единствените принципи и с тях не трябва да правите никакви компромиси, дори да са в разрез със системи от рода на фън-шуй или др.


Местоположение на спалнята

Ето няколко основни правила, които се използват при определяне на оптималното местоположение на спалното помещение:
 • Ако е възможно спалнята се разполага на по-далеч от от входната врата и да не е в непосредствена близост до стълбищната клетка(при наличието на такава). Това се прави от една страна - да не ви обезпокояват външни звуци, а от друга - от чисто психологическа гледна точка да се чувствате в безопасност.
 • По възможност нека кухнята да е далеч от спалнята - перманентното вдишване на хранителни аромати се счита за вредно, а освен това в повечето случаи не е приятно.
 • В съвременният стандарт спалнята трябва да има самостоятелен санитарен възел. Ако това не е предвидено в планировката и стените на възела не са добре шумоизолирани е по-добре да разположите спалнята по-далеч.
 • Северното изложение не е лошо за спалня. Когато апартаментите са типови, най-често за спални са предвидени помещения гледащи на север. Това е така, защото е установено, че човек спи и си отпочива по-добре при по-ниски температури - между 15 и 20 градуса в зависимост от сезона.
 • Преходните помещения не са подходящи за избор на спалня.

Избор на леглото и мястото му

 • Още от древността е установен фактът, че най-добре за здравто на човек е да спи с глава обърната на север. Това съвременната наука обяснява с посоката на земните магнитни силови линии.
  Освен това, при избора на място за сън не трябва да подценявате мрежата на Хартман, чиито пресечни точки се явяват места с изявено геопатогенно влияние. Ако Вашето легло попадне в такава зона има сериозен риск за здравето Ви, затова преди да го разположите направете проучване по въпроса - вече има предостатъчно книги и материали в интернет по този въпрос. Един от начинити е да проверит за такива зони с радиестезично махало. Имайте впредвид, че тук не става въпрос за някакви мистични принципи, а за научно установени факти.
 • Не е добре леглото да се поставя в непосредствена близост до прозорец, поради действието на течения и преки слънчеви лъчи. Избягвайте и леглото да има обща стена с тоалетната. Леглото трябва да е разположено така, че да може да се стига до него от двете му страни. Възможно и съвременно решение е и "островно" разположение, в средата на стаята, но при някои хора причинява чувство за безпокойство и несигурност. Лошо е, ако леглото се намира до обща с тоалетната стена.
 • Качеството на самото легло е също много важно. В никакъв случай не избирайте метални легла с пружини. Леглото трябва да е здраво, ергономично и красиво. В случай, че спалнята е двойна най-удобно е матракът да е един, а не два отделни.


От психологическа гледна точка е хубаво леглото да се разположи така, че като лежите, да виждате вратата и влизащите хора в стаята.
Ако спите неспокойно и след събуждане сте уморени, преместете леглото, защото може би сте попаднали в зона на лошо геопатогенно влияние - това често помага за възтановяване на здравословния сън.

Цветово оформление

Спалнята за възрастни трябва да е добре да е пастелни цветове, а детската спалня да е в ярки, защото те стимулират допълнително разтежа и развитието на децата, като им дават допълнителна енергия.

Ако спалнята Ви поема и допълнителна функция (примерно кабинет), най-добре е зоната на спалното да отделена от зоната за работа, та дори и със символична преграда.

Осветлението трябва бъде е приятно, меко и неярко. За предпочитане са абажури и лампиони снабдени с неярки лампи комбинирани с нощни лампи, монтирани на стената или свободностоящи.

Живите растения не се препоръчват за спално помещение, защото през нощта те отделят въглероден диоксид (CO2) и дишат от кислорода Ви. Въпреки че, някои експерти отричат това, защото става въпрос за мали количества, е желателно ако искате растения в спалнята те да са малки по размер. Ако все пак не можете без цветя, те трябва да бъдат малки.

Мебелите за спалнята могат да бъдат:
 • От дървен масив.
 • От полумасив - покрити с тънък слой от дърво, обикновенно, по-цинно от основата на мебелите.
 • Ковани с елементи от декоративно дърво, стъкло, пластмаса, тъкани.
 • Плетени - от лоза.
В зависимост от стила на мебелите могат да бъдат използвани различни начини на работа с материала: дърво (полумасив) може да бъде изкуствено състарено, покрито с различни декоративни съставки, изглеждащо като полирано, позлатено, покрито с гланц, "прясноотрязано", да имитира повърхността на мрамор, камък.
В никакъв случай не икономисвайте при покупката на леглото. Леглото - е мебел, която трябва да се избира, въз основа на неговото качество. "Неправилното" легло може да доведе до сериозни заболявания, включително до заболявания на гръбнака.

към началото на страницата