КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЕБЕЛИ ЗА ДЕТСКА

Винаги при появата на детето в къщата възниква проблема свързан с подредбата на стята му. Детската стая е едновременно спалня, място за игра, както и кабинет, където детето учи и пише домашни. В това пространство детето израства, променя се динамично, следователно трябва да бъде организирано функционално, а дизайна му да създава благоприятна и дружелюбна среда за детето. Това се изразява в подбора на играчките, игрите, формата на мебелите, цветовото решение на стаята.

Стаята трябва да бъде просторна, а мебелите обезопасенаи, стабилни, мултифункционални, екологично чисти, леки и мобилни. Естествено е и да стремите да намерите оптималното съотношение цена-качество, за детските мебели.

Спалня за новородено

Тук е хубаво да има само необходими мебели - преди всичко легълце с колелца. Оригинален, но не по-малко комфортен вариант е уютна люлка или преносимо кошче. Легълцето задължително трябва има специални ограничители, които могат да се свалят. Върху тях може да се закрепят играчки-щипки, дрънкалки.

Легълцето се поставя на топло, светло масто, но по-далеч от прозорец или радиатор, за да не стои детето ви на течение. Стената над леглото му трябва да е празна - да няма картини, килими, рафтове.

Матрак. Изборът и покупката на матрак е сериозно зачинание, защото от него до голяма степен зависи дали детето ще развие правилно телосложение. Важно е и какъв ще бъде избора Ви на пълнеж за матрака - дали ще бъде от естествени или синтетични материали. Наблюденията показват, че поддръжката на синтетичните е по-лесна и създава по-малко алергични проблеми на децата. Матрака естествено трябва да съответства на размерите на леглото, трябва да бъде сух, равен, чист, не много твърд или мек. При избора проверете дали може лесно да се провре ръка между гръбнака и матрака. Ако разстоянието е много голямо - матрака твърд, ако е много-малко - мек. Обикновено колкото повече пружини има матрака, толкова той е "по-ортопедичен".

Скрин. Този елемент на мебелите отново намира популярност, просто незаменим в детската! Докато детето е малко, той изпълнява функция на масичка за смяна на пелени(пелнална масичка). След това върху него могат да се слагат играчките и други дреболии. Рафчето с хигиеничните средства може да се закачи някъде до мястото за пеленане.

Стените на детската е най-добре ако са боядисани в един цвят, но за да изглежда по-приветливо за детето, мебелите могат да бъдат изпълнени цветни.

Детската стая трябва често да се проветрява и да е с добро осветление. Перфектен вариант е съчетание от централно осветление и нощтна лампа.

От три до седем

Един от ключовите моменти при избора на интериор за детето е първото му столче за хранене. То бъде здраво и стабилно, с метални краченца. Всички ъгли трябва да са заоблени, а краищата обезопасени. Изобщо цтолчето трябва да бъде безопасно във всички отношения! Доста фирми използват евтини лакове, бои, пласмаси, които изглеждат добре, но съдържат вредни вещества. Пазарувайте този вид мебели само в сигурни магазини! В случай, че стаята на детето не е голяма можете да всемете сгъваеми модели.

към началото на страницата