КАК ДА ИЗБЕРЕМ МЕБЕЛИ ЗА ОФИСА

Избор на офис мебели може да се окаже една от най-трудните задачи за офис администратора. При това е скъпа инвестиция, която трябва да бъде достатъчно гъвкава, за да се окаже рационална в продължение на много години.


Планировка

Първата задача е да се съобрази наличното пространство на работното място, като се отчетът изискванията за компютри, телефони, ел. данни и точки за достъп.
В съвременните условия, когато всеки офис служител разполага с бюро и компютър, добре е площта, предвидена за него да е 3 – 4 кв. м. Ако помещението е малко, бюрата не трябва да се разполагат срещу прозореца или вратата. Ако е по-голямо и в него има много работни места, е желателно да се обособи самостоятелна зона за всеки един служител. Добре е между отделните работни места да се поставят стелажи или леки прегради със звукоизолиращо покритие. Положителното на такава подредба е, че позволява бързо преобразуване на офис пространството, ако възникне необходимост.
Психолозите препоръчват част от офиса или отделно помещение да бъдат предвидени за отдих. Там е добре да се постави мека мебел, списания, стайни растения.


Избор

Следващият етап е да изберете диапазон на мебели; има много офис-мебели каталози, които включват пълен набор от мебели като шкафове за съхранение и мебели за заседателна зала , които могат да дадат различен облик на Вашата офис среда. При избора трябва да се вземе предвид и добавянето на мебели на по-късен етап.
На пазара се предлага голямо разнообразие от бюра за компютри – от правоъгълни до такива със сложни форми и най-разнообразни приставки. Компактността и функционалността са главните аргументи при избора на работни маси. Бюрото може да е опряно на стената или поставено в ъгъла. В никакъв случай не трябва да омаловажаваме значението на удобството на офис – столовете. Ергономичният стол на всяка цена трябва да може да се регулира спрямо индивидуалните потребности на ползващия го.


Цветови решения за офиса

Изборът на цвят за всеки офис или кабинет е въпрос на личен избор, но съществуват определени нормативи, проверени от дългогодишната практика, към които е добре да се придържаме. Оптималният вариант е стените, подът и таванът да са в светла гама, а ярките цветове - акцентът да се постави върху обзавеждането. Изборът на цвят зависи от това какви условия за работа са необходими.

Хладните, неутрални тонове създават делово настроение, а топлите наситени тонове са подходящи за творческа атмосфера и предразполагат към приятелски работен климат. Изборът на цвят зависи и от разположението на прозорците – ако са разположени на север, е добре да се предпочетат топлите тонове. Ако са разположени на юг или в офиса се използва изкуствено осветление – стените трябва да са със светли, хладни оттенъци.


Материали

Много хора мислят, че истинското офис обзавеждане е от дърво, но преди това трябва да разгледате всички възможни опции. Мебелите от масивно дърво е почти недостъпно, а цената е твърде висока, а и модерните климатизирана офис среда не е благоприятна с твърдата дървесина, която може да изсъхне и да се деформира. Модерните офис мебели обикновено са изработени от MDF или подобни дъски, покрити с мазилка. Покритието може да бъде melamine, HPC или дървен фурнир. Melamine покритие MDF е едно от най-устоичивите и ще издържи горещо кафе , надраскване и излагане на директна слънчева светлина. Масивното дърво също изискват много внимателно почистване и поддръжка.


Други фактори

Други фактори, които трябва да се вземат под внимание, когато избирате офис обзавеждане включват :
  • Височина. Регулируемост на бюрата: много офис бюра имат регулируема височина опция, ако имате нужда от настаняване на хора с намалена подвижност или други специални нужди.
  • Кабел Мениджмънт: Много офис-мебели серии включват вграден кабел мениджмънт в краката и опорните греди, който може значително да намали окабеляването в много офиси.
  • Офис бюрата бяха много по-дълбоки (до 80 см дълбочина) през 80-те и 90 години заради големите CRT мониторите. Сега, с плосък екран монитори може да откриете, че можете да намалите дълбочината на бюрото до 60 сантиметра.
  • Споделена Деск система: Използването на споделена деск система, която може да намали разходите, както и да увеличи комфорта. Съчетано с акустични екрани и кабелно управление, те предоставят много по-ефективна и лесна система от традиционните.

към началото на страницата