В този раздел ще си поговорим за кухни. Ще засегнем следните проблеми:

ИЗБИРАНЕ НА ПОДХОДЯЩА КУХНЯ

Кухнята безспорно е от помещенията с първостепенна важност в дома, където ние прекарваме дълъг период от време, затова е много важно всичко да бъде проектирано по възможно най-удобен и рационален начин. Преди да отидете да поръчате кухненска мебел, е необходимо да се вземат размерите на кухнята, да се начертае план и да обсъдим най-удобния за Вас вариант на разположение на отделните елементи. Каквито и да са дизайна и размерите на Вашата кухня, винаги има някои общи правила, които които се спазват.

Стил на кухнята

Стила на кухнята ви може да бъде всякакъв - от класически до модерен. Трябва да знаете обаче, че ако изберете ли прекалено модерен дизайн, то е възможно много бързо да излезе от мода.

Цветова гама

Цветовата гама във вашата кухнята трябва да предразполага към определени психически състояния (да стимулира или отпуска) и да компенсира недостатъците в разположението на самата кухня. Ако кухнята Ви постоянно се прегрява, препоръчваме да се използват студени тонове - оттенъци и нюанси на сивото, зеленото, светло синьото. В кухни с оскъдно естествено осветление е най-добре да се използват светли пастелни цветове - лимоново жълто, кремаво, розово и др.

Добре е да се да избягват наситени тонове, много контрастни цветове и сложни рисунки върху работните плотове и по стените също не се препоръчват. Примерно, наситеното червено стимулира апетита, така че не го препоръчваме на хора които имат проблеми с излишни килограми :)

Материали, използвани при производството на мебели

В производство на кухни се използват главно дървен масив, мултиплекс, ламиниран МДФ (MDF- Medium Density Fiberboard), фурнирован МДФ, ПДЧ (Пресовани Дървени Частици), ЛПДЧ (Ламинирани Плочи от Дървени Частици).

За направата на мебелите се използват над 40 вида естествен дървесен материал. Той се суши внимателно и после се обработва със специални смеси от вещества за защита от негативните въздействия на околната среда.
Мултиплекса също спада към естествените материали. Представлява няколко слоя различни по вид дървесина залепени един за друг в различни направления. Този материал е по-устойчив на действието на водата и по-малко се измята от дървения масив.

Най-често за производството на кухненски мебели се използват съвременни материали, като: ПДЧ,МДФ, МДФ с фурнир, плотове с меламиново покритие и др. Най-добър вариант е фурнирования МДФ, защото е най-здрав и е екологично чист мпродукт, но за смерка на това е и по-скъп. Представлява нормален МДФ покрит със слой (~2мм) естествен дървен материал. Дървения масив е с най-вискока цена - около 10-25 % по-висока от МДФ, но за сметка на това ако е качествен и добре обработен визията му е несравнима.

Напоследък все по-често при производството на кухненски мебелите се използва металът. На фронталните повърхности е хубаво да се използва метал който да е по-мек(в сравнение със стоманата), алуминий с елоксирано покритие. Ефектен вид на кухнята придава инокса, но за сметка на това изисква перманентна поддръжка.

- Корпусен материал

В качеството на корпусен материал за производство на кухни се използва предимно ЛПДЧ, независимо от материала използван за направата на лицевата част (вратичките), това се прави с цел, намаляване на крайната цена , без да се намалява качеството. Има възможност видимите части на корпуса, да бъдат направени от материала използван за вратичките.

- Лицева част на кухнята Лицевата част представлява видимата част на кухнята - врати, чекмеджета, частта от корпуса изложена на непосредствен визуален контакт. За тази част могат да бъдат използвани различни по вид, съответно цена материали: ЛПДЧ, МДФ, масивна дървесина, алуминий, стъкло и комбинация между тях.

-Работния плот на кухнята

Най-често се използва ПДЧ основа с HPL ламинат с дебелина 28 или 38 мм., характеризиращ се с добра износо и топлоустойчивост, по-добрия, но и по-скъп вариант е използването на гранит за направа на плота.

-Гръб за стена Най-често се използва ПДЧ основа с HPL ламинат с дебелина 9 мм или ЛПДЧ с дебелина 18 мм, второто е по-целесъобразно заради значително по-ниската цена. Заради по малкото механично натоварване на което е подложен гърба, в сравнение с плота не е необходимо използването на HPL покритие на всяка цена.

към началото на страницатаПЛАНИРОВКА НА КУХНЯТА

Удобството на кухнята е в тясна връзка с нейното планиране, защото при неправилното разположение на мебелите и уредите, кухнята загубва функционалността си.
Основно значение при проектирането на кухнята е работния триъгълник, който се състои от хладилник, мивка и печка, които са функционално взаимообусловени и е прието да се подреждат точно в този ред. Оптималната дължина на страните на триъгълника между 3 и 6 метра. По-големи размери ще доведедат безмислени разходки, а по-малките ще създават неудобство при движението. Хубаво е да знаете, че за стандарт при проектирането на кухни е приет модул от 60 см, защото това е нормалната дълбочина и ширина на кухненското обзавеждане.
Кухните най-общо могат да се разделят на шест основни вида:
 • Едноредова кухня
 • Двуредова кухня
 • "Г" образна кухня
 • "П" образна кухня
 • Полуостровна кухня
 • Кухня с остров (или остворна кухня)


Едноредовата кухня

Този тип кухня се прави когато помещението е с малки размери или при по-голямо помещение, в което е обособен кухненски бокс. В тези случаи, за да се спази "триъгълника", печката и хладилника се поставят от двете страни на мивката, т. е. да се спазва реда: хладилник, мивка, печка. При това, между печката и мивката е желателно да има работна повърхност. Никога не поставяйте печка до хладилник - това е основно правило !

Двуредова кухня

Този тип разположене на мебелите се използва, когато кухнята е преходна. В този случай печката и мивката е най-добре да се разположат от една страна и да са разделени с работен плот, а хладилника от другата. Така триъгълнкът ще се запази и ше имате достатъчно голяма работна повърхност.

"Г" образна кухня

Когато формата на помещението се доближава до квадратната и размерите му не са големи, много често се прибягва то "Г" планировката. Ако размерите на кухнята са по-големи, тогава разстоянито между работните центрове става прекалено голямо. В такъв случай гледаме да разположим мивката и печката възможно най-близо близо, като оставяме между тях работен плот.

"П" образна кухня

В този случай мебелите са разположени успоредно на три от стените на помещението. Такова планиране е благоприятно за направата на много удобен работен триъгълник. Задната стена не трябва да бъде не по-малка от 250 см, а свободното пространство между страните от 120 до 280 см. По-малки размери създават неудобство при движението, а по-големите - излишно движение.

Полуостровна кухня

Този вид кухня може да бъде всеки един от разглежданите варианти, но е с допълнителен работен плот, може да е барплот или да е обзаведен с шкаф с мивка или печка. В този случай правилото е плотът да разделя кухнята от трапезарията. Може да се използва също и като плот за сервиране или стойка за закуска.

Островна кухня

Островната кухня е U - образна кухня или L - образна кухня с допълнение в центъра - остров. Тази пранировка се прилага при голямо помещение. Примерни размери за острова са 120 х 60 см. Обикновено в центъра на кухнята се изнася маса с мивка и/или печка, но за качеството "остров" може да се служи и обикновена маса(масичка) на колелца. Островът може да се използва като работен плот, а шкафовете да се използват за съхранение на прибори.

към началото на страницатаКАК ДА ПРЕВЪРНЕМ КУХНЯТА В УДОБНО И ПРИЯТНО МЯСТО

При оформянето на кухненския интериор най-много проблеми идват от грешки в планирането и липсата на достатъчно пространство. Решението на този проблем е да се селектират професионално измежду голямото разнообразие от модели, най-подходящите кухненски мебели и обзавеждане. Най-важното е още в план да се обмисли добре за съгласуването на всички уреди, мебели и техните размери. Това ще облекчи съществено целият процес: от производството и монтажа до последните довършителни детайли.

След като вече съставихме списък на кухненските уреди и оразмерихме мебелите в помещението е време да се помисли за някои технически детайли, като: къде ще е разположена вентилациията и с какви размери ще е, откъде ще минат тръбите и кабелите, къде ще са контактите, гъвкавите връзки и т.н. Когато се нанесе всичко това на плана, вече може да отидете в магазина за да на правите своя избор. Не забравяйте, че дълбочината на битовата техника е 60 см, затова проверете внимателно всички размери.
Разбира се можете да си спестите всички тия главоболия като използвате нашия пакет от услуги и се доверите на нашият опит в проектирането, производството, доставката и монтажът на всички мебели и обзавеждането.

Когато се поставят високи шкафове за съхраняване на, продукти, инвентар или вграден уред, винаги се поставят в единия край на кухненското поле, за да не се разкъсва работната повърхност. Ако предпочетете вградените фурна-грил, то във висок шкаф те ще се подредят по най-оптимален начин. Височината на рафта, където те ще бъдат сложени, ще подберете съобразно с вашите изисквания за удобство.

Обикновени шкафове. Те са основата на вашето работно пространство. От височината им зависи колко ще се уморяват ръцете Ви при приготвянето на храната. Оптималната височина за тези шкафове е 90 см. Голямото количество шкафчета с плъзгащи механизми ще помогне максимално да улесните достъпа до всеки предмет в кухнята. По такъв начин ви съветваме да подредите шкафовете, че по-често ползваните предмети да са в лесни за отваряне шкафове, а предметите които ще използвате по-рядко да са в по-отдалечените шкафове.
Окачените(конзолни) шкафове трябва да се намират не по-ниско от 45 см от нивото на работния плот, това е необходимо за се свободно вместят на нея всички електроуреди. Височината на стандарнтине конзолни шкафове е 60 см, но може да се направят и 90 см ако светлата височона на помещението го позволява. Ако е типов апартамента (с височина~250см) те ще се направят да стигат точно до тавана. Но ако и след това шкафовете се окажат недостатъчни и пространството позволява да се движите във височина, композицията може да се завърши с още шкафчета нагоре до тавана (затворени или отворени) или корниз, в който да се вгради осветление. Шкафовете в ъглите трябва да са с отворени рафтове или със сгъваеми вратички, за да се улесни достъпът до съдържанието им.

Когато се монтират мебели с типови размери може да останат тесни ниши, между отделните елементи, или между стената и тях. Използвайте ги, като вградете в това пространство тесни рафтове или масичка. Подвижната масичка увеличава полезната повърхност и може да послужи за сервиране.

Респектиращо и внушително въздействие имат мебелите от естествен дървен материал: дъб, бук, орех, вишна в съчетание с работен плот от мрамор или гранит.

Съвремена тенденция е покриването на плотовете със стъкла и метали, но това са и скъпи материали. От по-евтините покрития се използва: ламинат, фаянс, пластмаса. Всички имат своите предимства и недостатъци и се монтират и експлоатират по различни начини. Ламинатът от високите температури се деформира, фаянса може да се напука при падането на тежък предмет, пластмасата се драска, но за разлика от ламината e устойчива на високи температури и се деформира минимално. В задължителното кухненско оборудване влизат: мивка, печка и хладилник. Миялната машина също отдавна не се води за екстра и е желан помощник за всяка домакиня. Оборудването ще подберете спрямо Вашите изисквания, но ако кухнята е малка, трабва да бъдат избрани по-компактни модели мивки и техника.

Мивките се произвеждат в най-разнообразни форми и размери. Добри са мивките, които имат са с обла форма от неръждаема стомана, защото са лесни за поддръжка и използване, но и квадратните мивки си имат своите предимства и естетически качества.
Удобно е когато мивката има ребриста повърхност, по която може да оттича водата от измитите съдове. По този начин водата не се разлива по плота, а се изтича в мивката. Съществуват модели, в които мивката е в комплект с сушилнята, но при наличието на съдомиялна, вие може да пропуснете последната. Вместо нея, по-добре изберете мивка с две допълнителни отделаения за накисване на прибори и плакнене. Недостатъкът на комбинираните многосекцийни мивки е, че те заема много място.
Основен принцип при разположението на мивката е тя да бъде удобна. Тя трябва да се намира близо до печката и да се съединява с нея чрез работен плот. Ако кухнята е малка и се наложи да подредите в един ред всички мебели, сложете мивката в центъра, а хладилника и печката от двете и страни. Ако кухнята е голяма по обем, добре ще стои мивка в ъгъла. Ако кухнята Ви е островна, мивката отлично би се вписвала в центъра на композицията.

Печката също е неотменна част от кухненското оборудване. Съвременните печки се проектират със същата височина както и работния плот, затова обикновено няма проблеми с разминавания във височина. Ако все пак, печката е по-висока, е най-добре да се избере модел с капак, който лесно може да бъде затворен по желание.

Уреди за вграждане

Домакинските уреди биват свободно стоящи и за вграждане. Вградените уреди са по-скъпи, но допринасят за по-добрия дизайн на кухнята. Всички познати уреди могат да бъдат вградени:
 • фурната за вграждане позволява поместването в колонен тип шкаф, като обикновено долния край на фурната се изравнява с плота на кухнята, като изключение са случаите когато над фурната вграждаме микровълнова фурна, тогава фурната слиза малко по-надолу.
 • микровълнова фурна за вграждане, най-често се слага над фурната.
 • котлони - газови, електрически или комбинирани, техния брой може да бъде 2 или 4, могат да бъдат керамични или иноксови, със сензорни или с нормални бутони.
 • аспиратора може да бъде както за вграждане така и свободно стоящ, за по големи помещения препоръчваме свободно стоящи, тъй като са по-мощни.
 • съдомиялна машина, която за съжаление е малко позната на българската домакиня-освен че се делят на вградени и свободно стоящи, те са малки и големи (широчина 45 и 60 см., съответно за 9 и 12 комплекта), големите освен всички функции е хубаво да имат и половин зареждане.
 • хладилник - освен малък за вграждане под плот има и големи, в комбинация с фризер.
 • пералня за вграждане - освен пералните за вграждане, могат да бъдат вградени и свободно стоящи, стига да не са по-дълбоки от 50 см.
 • телевизори за вграждане - някои производители вече изработват дори това.


След като сте се погрижили за всички елементи на кухнята, трябва се придаде и индивидуалност, с която тя да се отличава. Впрегнете малко въображението на работа и веднага ще се сетите за хиляди възможности за декорация ! Това могат да бъдат картини и цветя, различни конфигурации от фаянс или просто любими предмети. С дизайнерскте услуги които предлага нашата фирма ще Ви е лесно да се ориентирате в неограниченото разнообразие на кухненските мебели и битовата техника. С наша помощ Вашата кухня ще е не само функционална и комфортна, но и ще изразява по еднин неповторим начин индивидуалността Ви !

към началото на страницата